Vad är det som händer? Apple ner cirka 3% idag. Aktien har efter toppnoteringen på strax över $700 fallit tillbaka till som idag $542. Det är ett fall på över 20% sedan den 16 Oktober.

Vad beror detta på då? Jo, leveranser av iPhone5. Problemet är inte att efterfrågan är låg, utan att leveranstakten med den nya designen med glasyta fram och metall bak är lägre på grund av en mycket komplicerad & svår process att få allt på plats utan att skada ytan. Enligt flera källor på diverse nyhetssidor & bloggar har Foxconn problem att få kvalitetskontrollen att fungera med så stora volymer som Apple vill få ut.

Detta gör att fler och fler analytiker sänker prognoserna, en del ifrågasätter också innovationen, eller snarare bristen på innovation på Apple.

Idag kom det ut en riktkurs från Darren Chervitz of Jacob Internet Fund på $425 under 2013. Även Jeff Gundlach, CEO of Doubleline Capital är skeptisk till aktien på dessa nivåer, och tror på en nedgång mot $530-$500 innan motstånden börjar falla på plats.

Man ska dock ha i åtanke att Apple har en nettokassa på $100 miljarder.

Ett Market Cap på $511 Miljarder och handlas till ett P/E på 12 på innevarande år, och P/E 10 på nästa års resultat. Det är lågt om de kan fortsätta visa tillväxt! Jag tror det finns bra potential i aktien, men instämmer i flera andras åsikt om att det saknas lite innovation de senaste åren.

iPod, iPhone, iPad och i viss mån Macbook Air har varit banbrytande inom sina marknader, och vi har blivit bortskämda med deras innovationskraft, men iPhone & iPad har inte utvecklats speciellt mycket sen starten, iOS ser ju i princip likadant ut idag som för några år sen. Jag tror att Apple kommer fortsätta övertyga, och jag tror faktiskt att om man har lite is i magen kan man komma in relativt “billigt” i denna vinstmaskin framöver. Lämnar ingen rekommendation, och äger inga aktier i Apple, men det är ett bra bolag som senaste månaden tappat 20% i värde. Det är fakta.

Läs gärna mer om riktkurserna i denna artikel