Det var ett tag sedan jag skrev om Precise Biometrics, och jag har inte bevakat bolaget och alla rykten på Börssnack speciellt noga. Dock tror jag att 2010 kan bli riktigt spännande, och jag kommer nog att plocka in en liten post i bolaget närmsta veckorna.

Eftersom jag själv jobbar i mobil-branschen så är det också den jag kan bäst naturligtvis, och vad gäller mobila betalningar så är det 2011 som det “ska hända” i branschen. Under 2010 kommer de första mobilerna med stöd för NFC (Near Field Recognition). En sak som kommer att bli otroligt viktig är säkerheten, och jag anser att det inte finns något som slår biometri… Jag läste i veckan att Blackberry/RIM har lämnat in patent på hur man implementerar läsare i telefonen till amerikanska patenverket (FCC tror jag det heter). RIM är ju största leverantör till samtliga offentliga myndigheter i USA vad gäller mobil kommunikation, det borde också innebära att RIM stött på Precise tekonologi i omgångar. RIM & Microsoft jobbar också väldigt nära varandra (på server-sidan) och Precise/Microsoft har ju också tydliga kopplingar i form av Gemalto-samarbetet.

Oavsett om det är viktig info eller inte så tror jag att Precise har bra chans att komma in på mobilmarknaden, de har ju vunnit pris på Mobile World Congress (världens största mobilmässa anordnad av GSMA) 2 år i rad. Sannolikheten för att Nokia, SE///, Samsung mfl uppmärksammat detta måste ses som trolig i alla fall.

Det finns idag 4 Miljarder mobilabonnenter, och de är (i princip) aldrig förknippade med statliga myndigheter, långa inköpsprocesser osv, det är alltså en betydande marknad, utan alla regulatoriska och politiska processer. Det “enda” som behövs är att övertyga 2-4 mobiltillverkare om att MoC är vägen framåt, då öppnar sig en marknad som är betyldigt större än det “100-miljonersland” som det ständigt snackas om på Börssnack…Jag tror stenhårt på mobilen som det framtida ID-kortet, och jag personligen skulle bli glad om jag slapp pin-koder, lösenord mm och istället kunne identifiera mig med fingret.

Om vi går över till övriga områden så är ju SAS nöjda med Precise lösning, och jag tycker den fungerar riktigt bra (jag flyger själv i princip varje vecka). Övriga flygbolag borde vara intresserade, och vi kan säkert se någon/några ordrar under 2010. Många flygbolag är pressade, och detta är ett bra sätt att kapa kostnader…

Vad gäller NID osv så är ju Mexico intressant, och har ju så varit under en längre tid. Likaså Nigeria och kopplingen till Interswitch måste ses som intressant. Dessutom så “måste” ju flera länder snart fatta beslut runt biometri, alla länder måste ju implementera detta förr eller senare.

Gällande amerikanska myndigheter så kan vi säkert förvänta oss nya ordrar under året, men vi ska inte ta ut något i förskott där, det är sannolikt väldigt komplicerade processer, och långa upphandlingar (som också av sakens natur kostar mycket pengar och kraft att arbeta med).

Kort sagt, jag är positiv till Precise, jag ser egentligen ingen större nersida, uppsidan är dock betydande om man lyckas med att ta sig in i diverse elektronikprodukter kommande år. Riktkurs är omöjligt att ange, Precise är helt beroende av ett starkt nyhetsflöde, aktien värderas inte utifrån nuläge, utan endast utifrån sannolikheten för att Precise teknologi är den som ska användas i framtiden.