Året är bara 2 dagar gammalt, och börsen rivstartar ordenligt. I ksrivande stund upp cirka 2,1% på OMXS30.

De flesta aktier inleder året med uppgångar och det är ganska vanligt att börsen stiger första dagarna på nya året. Många säljer av aktier i slutet av December, för att sedan köpa tillbaka när nyåret är över.

Jag tycker börsen ser spännande ut inför 2013, speciellt om Europa börjar få ordning på ekonomin, och USA tar sitt ansvar i de politiska förhandlingarna (vilket de ju gjort nu, i alla fall på kort sikt).

Några aktier som jag kommer kolla extra noga under 2013…

  • Volvo, jag gillar verkligen Volvo, om konjunkturen vänder upp så kommer Volvo skörda framgångar, både på vägarna och på börsen.
  • Apple, jag tror Apple faller vidare några månader framöver, men aktien är relativt lågt värderad, och om de lyckas lansera något spännande & innovativt under året så finns det ordentlig potential i aktien framöver. Försiktighet ska dock beaktas, aktien är inne i en negativ trend rent tekniskt. Avvakta, men inte för länge :-)
  • RIMM, RIM släpper sitt nya OS BB10 den 30/1 (dvs om ngn vecka). Det är vinna eller försvinna för bolaget som det ser ut idag. Blir det en lyckad lansering så kan aktien mångdubblas, skulle de misslyckas finns sannolikt en del fallhöjd även om de har patent, fastigheter, kundbas osv att sälja. (Jag tror dock på en lyckad lansering).
  • Ratos, gjorde sannolikt ett bra köp i Norge, men ändrade ju tyvärr utdelningen och policyn. Detta är negativt för aktien, för de flesta håller den pga höga direktavkastning. Jag gillar fortfarande Ratos, men tror det finns bättre alternativ under 2013. Industrivärden som ju kontrollerar Volvo i ännu större utsträckning numera?

Nu blir det lite Scooby Doo med yngsta sonen, o lite smygtittande på USA-börsen :-)