En god vän till mig har tjatat på mig om Börspodden & Sparpodden. Själv har jag varit ganska skeptisk till “poddar”… Jag har inte känt mig som en “Pod-kille” utan hellre lyssnat på musik i hörlurarna. Gav det dock en chans i samband med en semesterresa till Portugal tidigare i år, och jag måste erkänna – jag gillar formatet starkt! “I am hooked”. Lyssnar på poddar när jag klipper gräset, är ute o springer, kör bil, jobbar osv osv…

De poddar/pods jag lyssnar på är mellan 15-60 minuter långa ungefär och de består av en ljudfil/inspelning av ett samtal mellan två personer. Det finns självklart ett gigantiskt utbud av poddar men här är en topp5-lista på de jag fastnat för. Man kan enkelt prenumerera på dem via iTunes/Podcaster (iPhone/iOS) eller SoundCloud (Android, iOS osv).

1. Börspodden. Detta är den bästa podden tycker jag. i denna pod får vi följa två traders, John & Johan som jobbar som traders i Stockholm. De går igenom köpråd, säljråd och diverse ämnen som rör trading. Avsnitten är oftast runt 20 minuter långa och bjuder alltid på intressanta tankar om börsen både på kort & lång sikt. (Podden är sponsrad av Avanza & Cliens fonder)

2. Sparpodden. En pod som görs av Nordnet, det är Jan Dinkelspiel och Günther Mårder som är programledare för denna, lite bredare sparpod. De tar ofta upp frågor från lyssnarna (som skickat in frågor via twitter osv), spartips och allmänna aktier & spar-relaterade ämnen. Dynamiken mellan Jan & Günther är också spännande då de i de flesta fall har diametralt olika syn på saker o ting, främst när det kommer till spara vs spendera, risk vs trygghet och allmänna livsval. En pod som absolut är värd att lyssna på! Cirka 45-60min långa avsnitt.

3. Digitalpodden. En pod från Dagens Industri som behandlar den digitala arenan och dess bolag. Många intervjuer med entreprenörer och spännande diskussioner om bolag som i många fall är okända för breda massan, men framtidens storbolag.

4. Analyspodden. Även detta en pod från Dagens Industri. Den är ok, men jag lyssnar bara på den när jag lyssnat på alla ovanstående och de inte kommit ut med något nytt avsnitt än. För att vara från DI så tycker jag den är lite för svag, DI borde kunnat prestera en bättre pod. Den kommer ut på lördagar och är lite för tam/snäll. Sällan man får ut något av podden man inte kunnat läsa sig till i tidningen. Ska DI bli vinnare på poddar framöver så krävs en vilja att sticka ut hakan betydligt mer. Cirka 15-20 minter långa avsnitt.

5. Tradingpodden. En relativt ny pod från Öhman & Tobbe Rosén (Vinnarbyrån) som behandlar teknisk analys. Kommer ut varannan vecka. Jag tycker tanken är god, men tycker kanske inte att man hittat riktigt rätt i formatet än. Över tid kommer det säkert fungera, jag prenumererar på Tobbes morgonbrev & Youtube-videos och de är klockrena för att få en bra inriktning på dagen, men Tradingpodden behöver finslipas lite till innan den kommer upp i samma kvalitet som Tobbes Youtube-närvaro.

Samtliga ovanstående är värda att både lyssna & prenumerera på, visserligen var jag kanske lite hård mot DI, men det innebär inte att podden är värdelös, bara inte lika bra som de andra. Lyssna på dem och bilda dig en egen uppfattning, det är mitt tips i alla fall :-)

Skriva gärna i kommentarerna om du har en annan uppfattning eller tips på andra bra poddar som jag missat!

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x